marți, 16 august 2011

Doamna Neaga,sotia domnitorului Mihnea Turcitul (secolul XV- XVI )

Cu foarte multa popularitate  Doamna Neaga este tinuta minte de popor,secole de-a randu ! Sentimentele populare sunt predilect legate de nenorocul ei,  moartea a mai multor copii, urgisirea facuta de turci si tatari , desfacerea palatului domnesc de la Buda, decaderea manastirei Aninoasa de la Buda, moartea domnitorului Mihnea in exil ,  dupa cea a trecut  silit  la mahomedanism !


Fiind fica clucerului Vlaicu din Cislau cu un parinte mort prea devreme (clucerul Vlaicu ), a condus mosia ramasa: satele Buda, Cislau, Rusavat ,Tisau, Grajdana, manastirea Ciolanu si Alunis ( mosia donata bisericii Alunis, inca din timpul vietii tatalui .)


Doamna Neaga si sotul sau era o familie stabila foarte apropiata de Transilvania si cu multe legaturi diverse acolo ! A doua familie care a fost preocupata de  Unire a fost familia Doamnei Chiajna si sotul ei domnitorul Mircea Ciobanu,care avea doua avantaje : a domnit inaintea lui Mihnea Turcitulul si avea forta mentala a unei familii vestite ,era ruda directa cu Domnitorul Petru Rares si maritul Stefan Cel Mare: Doamna Chiajna era  o mare  elocinta si mai direct o mare veghetoare,teribil de incapatanata ,tiitoare a mersului vremurilor pe un singur fagas- Unirea  a tuturor principatelor romane !  cu o cheltuiala de bani  suportabila  si prin trecerea cu ori ce pret , prin mai multe metode diplomatice , chiar lupte victorioase !

S-a mizat mai ales pe puterea  ei de cuprindere pentru ca era devotata, buna crestina ,avea fermitate si capacitate de intelegere ,urmarea indeaproape cursul istorei din Principatele romane si imperiul otoman,uza repede de intrigile si subtrefugile politice diverse !

A trecut si peste moartea sotului sau in conditii tragice ( otravire ) si a continuat sa mearga decisa pe filiera sa politica : unirea principatelor si faurirea unui singur regat cuprinzator,ca deosebita lucrare pe care Tara o dorea si o urmarea ! Exilarea sa tardiva la Alep in Siria si decesul in 1580 , a sters agitata sa viata si nerealizarile diplomatice (trecerea la mahomedanism a celor doi baieti si probabil a sa la sfarsitul vietii,casatoriile nereusite (scandaloase - cu sultanul Murat al III-lea si cu batrinul Iane Cantacuzino ) ale celor doua fete .)

Totusi a ajutat-o foarte mult geniala sa pricepere la oameni care au facut-o sa o aleaga pe sotia lui Mihnea al II-lea, Doamna Neaga, drept continuatoarea sa !

Asa ramine mai tirziu alegerea copilului din flori al lui Patrascu ,Mihai ajuns Mihai Viteazul dupa pregatirea lui atenta ! El a fost destemnat de a face unirea principatelor cu Transilvania !

De la inceput a fost numit in administratia  domnitorului Mihnea al II-lea la inceput in Mehedinti apoi trecut ca ban al Craiovei terecind de la gradul de banisor de Mehedinti la alte grade boieresti : stolnic, apoi mare stolnic, paharnic apoi aga si mare aga la domnitorul Stefan Surdu, urmasul lui Mihnea al II-lea !

 A devenit cu incetul mare latifundiar cumparind nenumarate mosii (peste 250 ) in decursul timpului . Desigur ca a mentinut legatura sa cu domnitorul Mihnea si sotia acestuia  Doamna Neaga .
Cunostea valoarea chihlimbarului de Alunis,fiind la inceputuri negustor de nestemate in Spania !

Dupa exilurile lui Mihnea II-lea la Tripoli si in Siria si trecerea sa fortata la mahomedanism sau exilul in Siria la Alep a Doamnei Chiajna si moartea sa in 1580 la Constantinopol ,nenumaratele sale probleme legate de casatoriile ratate de fiicele ei sau trecera la mahomedanism a ultimilor baieti ai sai !, a depasit intelesul acestor semne si  piedici , urmand domnia la tron a domnitorului Stefan Surdu , in timpul caruia Mihail a devenit aga si va fi numit  mai tirziu eroul ,pomenit simplu Viteazul .

In felul acesta  a trecut prin toate gradele boierimi autohtone si a acumulat o experienta bogata locala, adaugata relatiilor cu turcii din Braila,vecinii sai din orasul  “Tirgul de Floci” unde copilarise alaturi de mama sa, Teodora Cantacuzino. In Oltenia a cunoscut pe fratii Buzesti legindu-se strins de ei !

Avind avere,si prieteni din tara ,a mers la Sultan si  a cumparat numirea sa pe care  a primit-o.Situatia locala a tarii sale nu era potrivnica:Doamna Neaga era in tara si se pregatea sa-si sustina fiul pentru a lua tronul Moldovei, Mihnea voda fusese exilat a doua oara ,Transilvania era nesigura, vecini Tarilor Romane erau ocupati cu alte treburi ,otomanii aveau razboi in Asia  si Arabia !

Autoritatea suprema care conducea telurile Romaniei era Patriarhul de la Constantinopol  si partida greceasca de acolo ! 
Acesti au comunicat din timp cu Doamna Chiajna si sotul ei Domnitorul Mircea Ciobanu cand erau inca la putere !   Si l-au ales ca rezerva pe Mihail Voievod cel mai potrivit pentru a realiza Unirea Principatelor  cu Transilvania !

Avea scoala armelor, era un cunoscator al razboielor cu turcii ,avea numeroase mosii si cunostea lumea boiereasca locala, avea forta fizica si se tragea din neam nobil dupa tatal sau,avea prieteni gata de a-l sprijini si era credincios al ortodoxiei si al telurilor romanilor de dupa domnitorul Stefan cel mare !

 Devine domnitor in septembrie 1593 si ia tronul in octombrie 1593 . Urmeaza o serie de batalii de cavalerie cu turcii  pina la Adrianopol si Plevna,apoi numeroase batalii  pe cursul Dunarii de la  Hirsova ,la Tirgul dela Floci, Silistra, Rusciuc, Giurgiu etc.

In 1594 si in anii urmatori Mihai Viteazu a condus o campanie militara in sudul Dunarii, cucerind cetatile Issacea, Macin. Cernavoda, Rasgrad, Babadag, Tirgul de Floci,Silistra si chiar Rusciuc, Titova, Nicopole si Vidin.

Apoi urmeaza  celebra batalia de la Calugareni in 1595 !
Comandand o armata de cca.16.000 de ostasi ,la care se adauga cei 7.000 de trasnsilvaneni comandati de Albert Kiraly, Mihai Viteazul obtine contra turcilor victoria de la Calugareni in 13 /23 august anul 1595 .
Pierderile suferite in urma campaniilor anti-otomane, precum si dezastrele provocate de ostasii sultanului,au adus Tara Romaneasca la o stare critica din punct de vedere financiar.
Cu visteria goala, Mihai se vede silit sa aplice o solutie pe cit de nepopulara,pe atit de vitala supravietuirii statale”asezamantului “sau”legarea taranilor de glie “prin care romanii (taranii fara pamant din Valahia) erau siliti sa ramana pe mosia pe care se aflau in acel moment . Dupa cateva confruntari pe linia Dunarii, dar mai ales dupa infringerea suferita de Sigismund Bathory in batalia de la Keresztes, Mihai a facut in decembrie1595 pace cu Imperiul Otoman.
In schimbul acceptarii suzeranitatii otomane si a plati tributului, Inalta Poarta a recunoscut domnia voievodului pe intreaga durata a vietii sale si I-a trimis steag de domnie . In paralel, la 9 iunie1598, Mihai a incheiat la Minastirea Dealu un tratat cu imparatul Rudolf al II-lea,care s-a obligat sa-I asigure subsidii pentru intretinerea armatei si I-a recunoscut caracterul ereditar al domniei in schimbul recunoasterii suzeranitatii imparatului.
Prin dubla suzeranite (otomana si habsburgica) Mihai a cautat sa compenseze prevederile tratatului de la Alba Iulia, din 20 mai 1595, prin care recunoscuse suzeranitatea principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory.
Transilvania.
Domnia lui Ieremia Movila, devotat polonezilor, insemnase practic indepartarea Molodovei de Sfinta Alianta. In Transilvania , Sigismund renunta la tron in favoarea varului sau , Andrei Bathory (deasemenea inclinat catre politica polona .  In iulie 1599 a trimis o solie la Praga pentru a cere incuvintarea imparatului Rudolf al II-lea pentru punerea in practica a initiativei sale.
Primind un raspuns favorabil,la sfirsitul aceluiasi an,intra in Transilvania prin pasul Buzau cu o armata facuta din romani, si mercenari de diferite etnii: unguri si secui din Ardeal, polonezi,sirbi etc.
Dupa  victoria asupra lui Andrei Bathory (batalia de la Selimbar 18/28 octombrie,1599) isi face intrarea triumfatoare in Alba Iulia pe 1 noiembrie1599 ( fara sa fie salutat si aplaudat de populatia civila a orasului), primind cheile fortaretei de la episcopul  Demetrius Napragy. Chiar daca a fost recunoscut de Dieta doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducator de facto al Transilvaniei.
Moldova.
In mai 1600,Mihai Viteazul il alunga de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila,invingindu-l la Bacau,si realizeaza astfel ,prima unire a Tarilor Romane. Titulatura folosita de voeivod ( intr-un document din 6 iulie1600 era:”Domn al Tarii  Romanesti,si Ardealului si a toata Tara Moldovei ).“

Realizeaza Unirea Principatelor in 1600 ! UNIREA de le 1600.

Sfârsitul domniei. Destrămarea Unirii.
Contextul international a fost nefavorabil lui Mihai.Puterile vecine vedeau in ambitiile sale politice o contradictie cu interesele proprii de dominanta, Habsburgii isi vedeau amenintate planurile de mentinere a Transilvaniei in sfera lor de influenta, Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei, iar Imperiul Otoman nu accepta idea renuntarii la Tara Romaneasca.
 Mai mult chiar, uniunea  personala a lui Mihai reprezenta o formula puternica, capabila sa schimbe raportul de forte din regiune. Existau insa si conflicte interne cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau masurile impuse de noul domn. De asemenea sasii au ramas ostili lui Mihai, in urma jafurilor intreprinse de armatele sale in orasele si satele lor (Ghimbav, Codlea, Merghindeal,Cincu,Sura Mica,Cristian, Calnic etc.) Mihai nu reuseste sa fringa revolta nobililor maghiari transilvaneni, sprijiniti de generalul Basta ( batalia de la Miraslau 18/28 septembrie 1600) si astfel pierde Ardealul.
In scurt timp Moldova va reintra in posesia Movilestilor aserviti intereselor polone.Mihai incearca sa reziste atacului polon asupra Tarii Romanesti,sa si pe acest tron se va urca un membru al familiei Movilestilor, Simion.

Moartea lui Mihai Viteazul.

Fortat sa ia calea pribegiei, Mihai cere sprijinul imparatului Rudolf al II-lea, care,in contextul reinscaunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, accepta sa-l sustina pe roman.

Impreuna cu generalul Basta, Mihai porneste campania de recucerire a teritoriilor romanesti. Prin victoria de la Guruslau (3 august1601), voievodul valah il indeparteaza pe Bathory din Transilvania.

Continua prin a recupera Tara Romaneasca gonindu-l pe Simion Movila de pe tron . In aceste conditii, se intrezareau perspectivele unei  noi Uniri rominesti, perspectiva ce nu convenea imparatului habsburgic, Rudolf al II-lea.

Din ordinul sau se pune la cale inlaturarea fizica a domnitorului romin, si la 9/10 august 1601, la 3 km. sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta. Capul sau este luat de unul dintre capitanii domnitorului si inmormintat de Radu Buzescu la Manastirea Dealu, linga Tirgoviste.Pe lespedea de piatra sta scris:”Aici zace cinstitul  si raposatul capul crestinului Mihail, Marele Voievod,ce au fost domn al Tarii Romanesti si  Ardealului si Moldovei .”


Alte surse: